Pravi domaći somun gotov za 15 minuta: Mekan kao duša, vazdušast i uz svaki ručak se savršeno slaže
Foto: Printsreen/Youtube/ Gurman TV

savršen je

Pravi domaći somun gotov za 15 minuta: Mekan kao duša, vazdušast i uz svaki ručak se savršeno slaže

Rešenje je jednostavnije nego što misliš i krije se u jednoj caki sa temperaturom

Objavljeno:

Koliko puta ti se desilo da stojiš ispred frižidera, gladan i umoran, maštajući o vrućem hlebu uz večeru, a nemaš vremena za kvasac? Rešenje je jednostavnije nego što misliš i krije se u jednoj caki sa temperaturom. Domaći somuni se naduju kao balon zahvaljujući termičkom šoku – ubacivanjem tankog testa direktno na vreo pleh u rerni zagrejanoj na maksimum. Nema dugog čekanja, nema komplikovanja, a rezultat je mekano čudo koje se topi u ustima.

Tajna koju pekari kriju: Zašto se domaći somuni naduju?

Možda misliš da ti je potrebna profesionalna peć na drva da bi dobio one savršene džepove vazduha u testu. Greška. Tvoja obična električna rerna je sasvim dovoljna, ako znaš kako da njome manipuliraš. Ključ nije u sastojcima, već u vreloj podlozi.

Kada testo bogato hidratacijom dotakne usijanu površinu, voda u njemu se momentalno pretvara u paru. Ta para pokušava da pobegne, ali glutenska mreža je zadržava, prisiljavajući testo da se naglo širi. Tako nastaju oni neodoljivi domaći somuni koji izgledaju kao naduveni jastučići. Zaboravi na hladan pleh; on je neprijatelj vazdušastog testa.

Tri greške zbog kojih tvoje lepinje ostaju ravne kao daska

Ako želiš uspeh iz prvog pokušaja, izbegni ove zamke koje većina početnika pravi:

Hladna rerna: Rerna mora biti uključena na najjače (250°C ili više) bar 20 minuta pre pečenja, zajedno sa plehom unutra.

Predebelo testo: Ako oklagijom ostaviš testo predebelo, para neće moći da ga podigne celog. Ciljaj na debljinu od oko 5-7 milimetara.

Otvaranje vrata: Svaki put kad proviriš, temperatura pada. Gledaj kroz staklo kako tvoji domaći somuni rastu, ali ne diraj vrata prvih nekoliko minuta.

Magija u tvojoj kuhinji počinje sada

Proces je brz i vizuelno spektakularan. Zamesiš brašno, jogurt, malo praška za pecivo i soli. Razviješ krugove. Otvoriš rernu, pažljivo (jer je vrelo!) spustiš testo na usijani pleh i zatvoriš. U roku od 2 do 3 minuta, videćeš kako se ravna ploča pretvara u loptu. To je trenutak čiste sreće.

Nema lepšeg osećaja od mirisa doma dok se iz rerne širi toplina i ukus koji svi obožavaju. Ovi domaći somuni nisu samo recept – to je trenutak zajedništva i zadovoljstva koji se stvara ni iz čega. Ne čekaj vikend ili posebnu priliku. Iznenadi svoje čulo ukusa već večeras, napuni ih kajmakom ili ajvarom i otkrij zašto svi govore da je ovaj brzi trik pravo kulinarsko čudo!

Bonus video:

25:49

17.12.2025. KAKAV SMO HLEB JELI NEKAD, A KAKAV JEDEMO DANAS?

Espreso/krstarica/TM


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.